دلار بخریم یا طلا برای سرمایهگذاری؟ انتخاب بین دلار یا طلا یکی از مهمترین سوالاتی است که ذهن سرمایهگذاران را به خود مشغول کرده است. تصمیمگیری میان خرید دلار یا طلا بستگی به عوامل زیادی دارد که در ادامه به این سوال پاسخ میدهیم که دلار بخریم بهتر است یا طلا ؟ با توجه به سهمیهای بودن و تعداد محدود دلار، در این مقاله از سامانه مهر ایران کالا خرید دلار را بررسی کرده و در ادامه با خرید طلا مقایسه خواهیم کرد. در ادامه با ما همراه باشید.
دلار بخریم یا نه؟
خرید دلار و ارز گزینهای مناسب برای سرمایهگذاری است؛ به خصوص در شرایطی که نوسانات اقتصادی و تورم داخلی بالاست. دلار به عنوان ارز معتبر جهانی، معمولاً ارزش خود را در مقابل بسیاری از ارزهای دیگر حفظ میکند. با این وجود نوسانات نرخ دلار میتواند به صورت ناگهانی اتفاق بیافتد و منجر به زیان مالی شود. تحولات سیاستهای اقتصادی بینالمللی مانند تحریمها یا تصمیمات مالی بزرگ، میتواند به شدت بر ارزش دلار تأثیر بگذارد. بازارهای جهانی همیشه قابل پیشبینی نیستند و ممکن است تغییرات ناگهانی در آنها رخ دهد که سرمایهگذاری را به چالش بکشد. بنابراین، هرچند خرید دلار میتواند به عنوان یک ابزار سرمایهگذاری مطمئن در نظر گرفته شود اما نیاز به بررسی دقیق و مدیریت ریسکهای مرتبط با آن دارد.
خرید دلار به عنوان یک ابزار سرمایهگذاری، مزایای قابل توجهی دارد که میتواند آن را به گزینهای برای سرمایهگذاری تبدیل کند:
دلار به عنوان یکی از ارزهای معتبر جهانی، معمولاً در مقابل تورم و کاهش ارزش ریال مقاوم است. این ویژگی به سرمایهگذاران کمک میکند تا ارزش داراییهای خود را در طول زمان حفظ کنند.
دلار یکی از پرمعاملهترین ارزهای جهان است و به راحتی در هر بازار مالی قابل خرید و فروش است.
در شرایط ناپایدار اقتصادی یا سیاسی، دلار به عنوان یک پناهگاه امن شناخته میشود. سرمایهگذاران معمولاً در زمانهای بحران به خرید دلار روی میآورند تا در برابر نوسانات از دارایی خود محافظت کنند.
اقتصاد آمریکا به عنوان یکی از بزرگترین و باثباتترین اقتصادهای جهان، پشتوانهای قوی برای دلار فراهم میکند که این امر باعث میشود دلار به عنوان یک ارز قابل اعتماد در سطح بینالمللی شناخته شود.
روش های خرید دلار
همانطور که گفتـه شد اصلیترین روش سرمایهگذاری در بازار ارز درحال حاضر مراجعه به صرافیهای مجاز است اما روشهای دیگری مثل صرافیهای ارزدیجیتال و خرید دلار به صورت مجازی مثل تتر و شارژ کیف پول های مجازی وجود دارد که ریسکهای مختص به خود مانند امنیت، خطر فراموشی رمز و غیره را دارد.
معایب خرید دلار
بزرگترین مشکل فعلی سرمایهگذاری دلار، محدودیت در تعداد آن است. همین امر باعث میشود که هر فرد ایرانی بتواند تنها 2000 دلار را به صورت دولتی خریداری کند. ریسک دیگر هم امنیت نگهداری این دارایی است. برای سرمایهگذاری در ارز باید به فکر راه جایگزینی بود.
برای اطلاع از این سوال که دلار بخریم یا طلا؟ باید به معایب خرید دلار و طلا اشاره کنیم.
معایب خرید دلار به شرح زیر هستند:
محدودیت حجمی در خرید و فروش
ممنوعیت و جرم انگاری فروش در بازار آزاد
محدودیتهای مالیاتی
ریسک نگهداری و سرقت
نقدشوندگی پایین
بازدهی کمتر نسبت به طلا
عوامل اثرگذار بر نوسان قیمت دلار
عوامل تاثیرگذار بر دلار و ارز
عوامل متعددی میتواند بر ارزش دلار و ارزهای دیگر تاثیر بگذارد. در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میشود:
تورم: تورم بالا در داخل کشور، منجر به کاهش ارزش ریال و افزایش تقاضا برای خرید دلار به عنوان یک پناهگاه امن میشود.
نرخ بهره: افزایش نرخ بهره بانک مرکزی، باعث جذب سرمایههای داخلی و خارجی میشود و تقاضا برای ریال افزایش مییابد که منجر به کاهش نرخ دلار میشود.
رشد اقتصادی و تراز تجاری: رشد اقتصادی نشان دهنده افزایش صادرات است که باعث میشودنوسانات ارزی کاهش یابد. این امر باعث افزایش عرضه دلار و کاهش نرخ آن میشود.
حجم نقدینگی: هنگام افزایش نقدینگی، بخشی از آن برای جلوگیری از تورم وارد بازار ارز میشود.
ذخایر ارزی: کاهش ذخایر ارزی بانک مرکزی، باعث افزایش نوسانات و نرخ دلار میشود.
بدهی خارجی: بدهی خارجی بالای کشور میتواند منجر به افزایش تقاضا برای دلار جهت پرداخت بدهیها شود که به افزایش نرخ دلار منجر میشود.
تحریمها و روابط بینالمللی: تحریمهای اقتصادی و محدودیتهای بینالمللی میتوانند تاثیر زیادی بر نرخ دلار داشته باشند. تحریمها میتوانند باعث کاهش درآمدهای ارزی کشور و افزایش تقاضا برای دلار شوند.
سیاستهای اقتصادی دولت: سیاستهای ناپایدار یا ناکارآمد میتوانند باعث افزایش نرخ دلار شوند.
قیمت نفت: کاهش قیمت نفت میتواند درآمدهای ارزی کشور را کاهش دهد و باعث افزایش نرخ دلار شود.
سرمایهگذاری خارجی: افزایش سرمایهگذاری خارجی میتواند منجر به تقویت ریال و کاهش نرخ دلار شود، در حالی که خروج سرمایه میتواند اثر معکوس داشته باشد.
پیش بینی دلار تا پایان سال 1403
پیشبینی دقیق قیمت دلار از طریق پارامترهای اقتصادی کار دشواری است. همانطور که گفتیم عرضه و تقاضا، تحریم ها، وضعیت اقتصادی و ذخایر ارزی مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر قیمت دلار هستند .
برای پیشبینی کوتاه مدت دلار باید به دلار هرات و درهم، برای پیشبینی میان مدت قیمت دلار، باید به رشد نقدینگی و قیمت نفت و تمام عوامل موثر بر دلار توجه کرد. در نهایت برای پیشبینی بلند مدت قیمت دلار، توجه به نرخ تورم ضروری است.
با توجه به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تورم احتمال افزایش قیمت دلار در سال 1403 وجود دارد. اگر بخواهیم به صورت تقریبی و سر انگشتی قیمت دلار را پیشبینی کنیم، در ابتدا باید نرخ تورم ایران را از تورم آمریکا که حدود 4 درصد است کم کنیم. اگر تورم سال 1403 ایران را 40 درصد در نظر بگیریم. طبق فرمول زیر به قیمت دلار حدودا 77 هزار تومانی خواهیم رسید.
الان دلار بخریم یا طلا؟
سرمایه گذاری دلار یا طلا همواره اولین گزینه برای حفظ ارزش پول در شرایط تورمی است. سوال مهم این است که کدام یک بهتر است؟ این روزها شاهد تب و تاب ویژهای برای سرمایهگذاری در دلار هستیم. در بررسی اولیه، امنیت بیشتر بازار سکه و طلا، نقدشوندگی و بازدهی بالا از دلایل برتری طلا نسبت به دلار محسوب میشوند.
حال سوالی که پیش میآید این است که سود دلار بیشتره یا طلا؟ بازدهی طلا در 5 سال گذشته تقریبا 710 درصد و بازدهی دلار در همین مدت زمان 380 درصد بوده است.
خرید دلار که یکی از گزینههای سرمایهگذاری برای حفظ ارزش پول در شرایط نامطمئن اقتصادی ایران است با چالشهای زیادی نیز همراه است. پسانداز دلار میتواند به عنوان راهکاری مناسب برای تأمین هزینههای مسافرت مورد استفاده قرار گیرد اما برای سرمایهگذاری بلندمدت توصیه نمیشود. دلار به دلیل نوسانات نرخ ارز و تغییرات سیاسی و اقتصادی جهانی ممکن است ارزش خود را به صورت ناگهانی از دست بدهد و ریسکهایی برای سرمایهگذاران به همراه داشته باشد. در واقع، ارزش دلار میتواند تحت تأثیر عوامل متعددی مانند تصمیمات سیاسی بینالمللی، تحریمها، و تغییرات در نرخ بهره قرار گیرد که همه اینها ممکن است به کاهش ارزش داراییهای فرد منجر شود.
نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که برای ثبت نام ارز دولتی در ایران، باید به صرافیهای مجاز مراجعه کرد و تنها امکان تهیه 2000 دلار به صورت فیزیکی وجود دارد. با تفاوت قیمتی که بین دلار دولتی بانک مرکزی و بازار آزاد ایجاد شده، این روش درحال حاضر به صرفه است اما سوال اصلی این است که برای بیش از 2000 دلار چه باید کرد؟
بنابراین، نگهداری دلار به عنوان یک پسانداز برای سفرهای خارجی میتواند مفید باشد و اطمینان از تأمین هزینههای سفر را فراهم کند اما برای اهداف سرمایهگذاری بلندمدت و حفظ ارزش داراییها، بهتر است گزینههای دیگری مانند بازار بورس، املاک، یا طلا را مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید بازدهی مطمئنتری داشته باشید.
معایب خرید طلا؛ دلار بخریم یا سکه؟
خرید هر شکلی از طلا معایب خود را دارد. به عنوان مثال سکههای طلا در وزنهای مختلف دچار حباب قیمتی شدهاند که همین امر خرید سکه را برای افرادی که خواهان پذیرش ریسک پایین هستند، سخت کرده است. خرید طلای ساخته شده نیز حتما با هزینههای اضافی مانند مالیات و اجرت ساخت همراه است. مشکلات دیگر مثل ایجاد هیجان در بازار طلا در مواقع نوسان نرخ طلا نیز وجود دارد. در ادامه به صورت مختصر به توضیح آنها میپردازیم:
دریافت کارمزد و گپ قیمتی بین خرید و فروش در طلا فروشی ها
دریافت مالیات و اجرت در مورد طلای ساخته شده
نقدشوندگی پایین
ریسک نگهداری و سرقت
راه های دیگر خرید طلا
دلار بخریم یا طلای آب شده؟
خرید دلار یا طلا هر دو دارای مزایا و معایبی است که لازم است در نظر گرفته شوند. از جمله معایب خرید دلار میتوان به نوسانات قیمت ارز، افزایش نرخ بهره و تورم اشاره کرد که ممکن است سرمایهگذاران را در معرض خطر قرار دهد. از سوی دیگر، از معایب خرید طلا میتوان به هزینههای حفظ و نگهداری و نوسانات قیمت طلا اشاره کرد که ممکن است تأثیر منفی بر بازدهی سرمایهگذاری داشته باشند. حال سوالی که پیش میآید؛ در این شرایط اقتصادی دلار یا طلا بخریم؟
برای سرمایهگذاری راهکارهای متنوعی وجود دارد که میتوانند با توجه به اهداف و شرایط هر فرد، متفاوت باشد. روشهای سرمایهگذاری شامل بازار سرمایه، املاک و مستغلات، سرمایهگذاری در اوراق بهادار و انواع صندوقهای سرمایهگذاری است.
صندوق های سرمایه گذاری مبتنی بر طلا
صندوقهای سرمایهگذاری یکی از ابزارهای جذاب بازار سرمایه هستند که در ایران هم طرفداران خود را دارند. یکی از بزرگترین مزایای این صندوق، مدیریت دارایی و ریسک توسط مدیر و تیمی آموزش دیده با دانش و با تجربه است؛ همچنین صندوق نوعی طلای بدون کارمزد است. پیشبینی قیمت طلا و سکـه با توجه به نوسانهای بالا این بازار کار سختی است که سرمایهگذاری در بازار طلا را برای مردم سختتر هم کرده است؛ همین امر باعث جذابیت این صندوقها شده است.
صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا که چندسالی است به بازار سرمایه راه پیدا کردهاند، 90% از داراییهای خود را در بازار طلا با خرید سکه (گواهی سکه) سرمایهگذاری میکنند. به زبان ساده داراییهای این صندوقها تماما در طلا سرمایهگذاری شده است.
یکی از مهمترین چالشهای خرید طلای فیزیکی، پرداخت مالیات و اجرت آن در هر خرید و فروش است. این هزینهها میتوانند سود حاصل از سرمایهگذاری در طلا را به طور قابل توجهی کاهش دهند و به خصوص برای سرمایهگذاران کوتاهمدت، غیراقتصادی باشند.
در نهایت برای پس انداز خرید دلار بهتره یا طلا؟
بازار سکـه و دلار بسیار به هم نزدیک هستند به گونهای که رشد و نزولهای قیمتی در این 2 بازار باهم هماهنگ است. در این مقاله به پرسش مهم “دلار بخریم یا طلا برای سرمایه گذاری؟” و “سود دلار بیشتره یا طلا؟” پاسخ دادیم و باهم فهمیدیم که این روزها خرید طلا ریسک و محدودیت کمتری نسبت به خرید دلار دارد. سرمایهگذاری ارزی در ایران ریسکها و محدودیتهای روز افزونی دارد. یکی از جذابترین ابزارهای مناسب و امن که به وسیله آن میشود در بازار طلا سرمایه گذاری کرد، صندوقهای طلا هستند. صندوقهای سرمایه گذاری در طلا از شفافیت اطلاعاتی برخوردار هستند و امنیت سرمایه گذاری را تامین میکند. در سایت فیپیران میتوان از عملکرد این صندوقها اطلاع پیدا کرد.