در پی اطلاعیه اخیر گروه صنعتی ایران خودرو پیرامون طرح فروش محصولات این شرکت، اعلام شده که متقاضیان می بایست مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان را در حساب وکالتی خود بلوکه کنند تا امکان ثبت نام داشته باشند.
مبلغ بلوکه کردن حساب وکالتی افزایش یافت / ۳۰۰ میلیون برای قرعه کشی ایران خودرو!
تین نیوز | افزایش مبلغ مورد نیاز برای بلوکه کردن حساب وکالتی افراد برای ثبت نام در طرح پیش رو ایران خودرو، این سوال را برای مشتریان واقعی ایجاد می کند که این رقم چرا افزایش یافته؟ منتفع این ماجرا چه کسانی هستند؟ چرا قانون مدافع حقوق مصرف کننده واقعی نیست که مطابق با افزایش قیمت خودرو، نرخ این وجوه مورد نیاز هم بالاتر می رود!؟
به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، در پی اطلاعیه اخیر گروه صنعتی ایران خودرو پیرامون طرح فروش محصولات این شرکت، اعلام شده که متقاضیان می بایست مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان را در حساب وکالتی خود بلوکه کنند تا امکان ثبت نام داشته باشند.
این درحالیست که در دور اول از فروش محصولات داخلی، مبلغ مورد نظر ١٠٠ میلیون تومان و مرحله بعد از آن ۲۳۰ میلیون تومان بود که متقاضیان باید این وجه را بلوکه می کردند.
این موضوع، نگرانی و اعتراض متقاضیان و مصرف کنندگان واقعی خودرو که سال هاست منتظر شرایطی هستند که بتوانند از طریق شرکت ها خودرو خریداری کنند برانگیخته؛ چراکه توانایی خرید خودرو از بازار آزاد را ندارند.
این درحالیست که همین متقاضیان واقعی اکثراً برای بلوکه کردن وجه مورد نظر در حساب وکالتی که بتوانند شانس خود را برای دریافت یک خودرو انتخاب کنند، بایستی طلا، سکه یا حتی خودروی قدیمی یا دیگر پس اندازهای خود را بفروشند تا بتوانند پول اولیه برای حساب وکالتی را جور کنند؛ حال اگر برنده شوند، خوب است اما تجربه عرضه های قبلی ثابت کرده که آنقدر دلال به امید کسب سود، با خرید کارت ملی افراد و پرداخت مبلغی به آن ها، وارد این چرخه بخت آزمایی می شوند که شانس متقاضی واقعی کمتر می شود.
در حقیقت اگر این افزایش مبلغ مورد نظر برای واقعی تر کردن تقاضا و تسهیل دسترسی مصرف کننده واقعی به خودرو باشد، که به نظر می رسد چندان نمی تواند موفق باشد؛ چراکه در وهله اول، آن دلال که اقدام به استفاده از کد ملی افراد می کند، ٣٠٠ میلیون تومان یا بیشتر هم برایش تفاوتی ندارد چون سود خود را خواهد کرد. ضمن اینکه فراهم کردن ٣٠٠ میلیون تومان برای مصرف کننده واقعی که بردن یا نبردنش تضمین نیست، در شرایط فعلی اقتصادی، کار راحتی نیست.
اینکه بر هر حال متقاضی واقعی بتواند به فروش دارایی های خود یا قرض کردن و... این وجه ٣٠٠ میلیون تومان را فراهم کند و حداقل دو هفته هم در حساب خود مسدود کند، اما در نهایت برنده هم نشود، می توان به جرات گفت که بسیار غم انگیز است.
با توجه به اینکه طی دوره های قبلی طرح های فروش، بارها ایران خودرو به صراحت اعلام کرده که هیچ سود و عایدی از این وجوه بلوکه شده ندارد، بنظر می رسد به فرض اینکه هیچ سودی از این وجوه بلوکه شده برای ایران خودرو حاصل نشود، شاید بتوان گفت که تنها منتفع اصلی این بلوکه کردن ٣٠٠ میلیون تومان ها و ۵٠٠ میلیون تومان ها در حساب های وکالتی، بانک ها هستند که کسریشان جبران می شود؛ به هر حال وجوه مشتریان حداقل در کمترین زمان ممکن، دو هفته نزد بانک ها است و در چرخش مالی بانک ها استفاده می شود؛ البته بانک ها نیز همچون ایران خودرو زیر بار این موضوع نمی روند.
اما اگر اینگونه نیست، چرا به رقابت با یکدیگر می پردازند تا با ارائه «آفر» به متقاضیان، سعی در جذب متقاضیان داشته باشند که پول هایشان را نزد آن بانک ها بلوکه کنند. در نهایت می توان این سوال را مطرح کرد که واقعا منتفع اصلی این بلوکه کردن وجوه در حساب های وکالتی برای خرید خودرو داخلی یا وارداتی ها چه نهاد یا ارگانی است؟
طرح این موضوع نیز خالی از لطف نیست که گفته می شود این وجوه بلوکه شده براساس مصوبه ۵۴٣ شورای رقابت است که از خودروساز خواسته تا از تکمن مالی متقاضی برای خرید خودرو مطمئن شود و بر همین اساس، پیش شرط ثبت نام را بلوکه کردن حداقل ۵٠ درصد از مبلغ خودروهای قابل عرضه در حساب مشتری قرار دهد!
بر اساس بند ٩ ماده ۴ دستورالعمل تنظیم بازار خودرو کشور یا همان مصوبه ۵۴٣ شورای رقابت، مبلغی از بهای فروش خودرو باید در حساب خریدار موجود باشد که بر اساس نوع طرح فروش، متغیر است.
در تبصره الف این ماده ذکر شده است که در مورد فروش فوری یا فوق العاده، ۵٠ درصد از مبلغ فروش خودرو (براساس بخشنامه اعلامی فروش) باید در حساب بانکی متقاضی باشد و تا پس از خرید، امکان برداشت آن، وجود نداشته باشد.
تبصره ب این ماده قید شده است که در روش پیش فروش، بایستی به اندازه مبلغ پیش پرداخت (براساس بخشنامه اعلامی فروش) حداکثر تا ۵٠ درصد از مبلغ فروش خودرو، در حساب بانکی متقاضی موجود باشد و تا پس از خرید، امکان برداشت وجود نداشته باشد.
شایان ذکر است همچنین در بند ۴ ماده ۵ مصوبه مذکور نیز تاکید شده که به منظور شناسایی مصرف کننده واقعی و تسهیل دسترسی به بازار، کلیه عرضه کنندگان موظفند طرح های فروش و پیش فروش خود را در سامانه خود ارائه کنند، بگونه ای که پیش از ثبت نام، از وجود مبلغ متناظر با طرح فروش منطبق با آیین نامه اجرایی قانون حمایت از مصرف کنندگان خودرو، در حساب متقاضی، اطمینان حاصل شود.
بر این اساس بنظر می رسد که ایران خودرو با توجه به اینکه اخیراً قیمت محصولاتش به روز شده، کف قیمت محصولات قابل عرضه را حدود ۶٠٠ میلیون تومان در نظر گرفته که با استناد مصوبه شورای رقابت، مبلغ مورد نظر برای حساب وکالتی را ٣٠٠ میلیون تومان اعلام کرده است؛ این موضوع درست؛ اما در جهت حمایت از مصرف کننده واقعی نباید فراموش کنیم که متقاضی، به هر نحو این ٣٠٠ میلیون تومان را جور کرده و در حساب خود بلوکه می کند، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که برنده باشد و خودرو مورد نظر خود را دریافت کند؛ زیرا اگر تقاضا بیش از ظرفیت تعیین شده فروش باشد متقاضیان برای دریافت خودرو اولویت بندی خواهند شد.
در صورتی که متقاضی مطمئن باشد قطعا به وی خودرو تعلق می گیرد با توجه به فاصله زیاد قیمت کارخانه و بازار هیچ مشکلی با پرداخت وجه ندارد. اما زمانی که صرفا این پرداخت پول برای برنده شدن در یک قرعه کشی است چرا باید چنین هزینه ای را پرداخت و پولش یک هفته تا ۱۰ روز در حساب وکالتی بلوکه شود؟
گفتنی است؛ این موضوع از سوی خبرنگار ایسنا از شورای رقابت در جهت حمایت از حقوق مصرف کننده واقعی در حال پیگیری است که ببینم بالاخره تمهیدات جدیدی اتخاذ خواهد شد یا خیر؟
ارسال رایگان به سراسر کشور
پاسخ گویی 24/7
پرداخت بعد از دریافت محصول